Menu

Heeft u vragen?

0165 39 56 77

De Besloten Vennootschap

De BV als aansprakelijke rechtspersoon

Als u een bedrijf opricht, dan kunt u kiezen voor de bv als rechtsvorm. Voordeel hiervan is dat het een rechtspersoon is, een zelfstandige entiteit. Dit betekent dat niet u, maar de vennootschap in de meeste gevallen aansprakelijk is voor eventuele schulden. U bent als bestuurder in dienst van de onderneming en u handelt uit haar naam. Een BV kunt u alleen oprichten, of samen met anderen.

Hoe richt ik een BV op?

De belangrijkste eisen bij oprichting:
– Oprichting gebeurt via de notaris. 
– U moet minstens 1 eurocent in de vennootschap storten.
– De notaris verzorgt meestal de inschrijving van uw onderneming in het Handelsregister.

BV in oprichting

Al vóórdat de vennootschap is opgericht, kunt u een onderneming voeren. Als de notaris bezig is met de voorbereiding voor de oprichting kunt u met een zogenaamde BV i.o. naar buiten treden. Maak uw zakenpartners duidelijk dat u contracten sluit namens de In Oprichting zijnde entiteit.

Aansprakelijkheid

U bent in principe niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden van uw bedrijf. Maar als u directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent, laten de banken u vaak ook privé meetekenen voor leningen. Hierdoor wordt u alsnog persoonlijk aansprakelijk voor de terugbetaling van die leningen. Als u alleen aandeelhouder bent (en dus geen bestuurder), dan is uw aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag waarmee u deelneemt.

Eenmanszaak of BV kiezen?

Als u twijfelt tussen de rechtsvorm van uw onderneming, zet dan de verschillen op een rij en bepaal wat voor u belangrijk is. De belastingtarieven voor de BV zijn bijvoorbeeld iets lager, maar de jaarlijkse kosten zijn vaak wat hoger. Ook het verschil in de aansprakelijkheid speelt voor veel ondernemers een rol.

Jaarrekening deponeren

Uw Besloten Vennootschap moet elk jaar jaarstukken opstellen en deponeren bij de Kamer van Koophandel (KVK). Welke gegevens u moet deponeren, hangt af van de omvang van uw bedrijf.

Uw bedrijf verkopen
Als u uw bedrijf wilt verkopen, dan verkoopt u uw aandelen, of u verkoopt de onderneming (machines, inventaris etc.) uit de vennootschap. Deze beide manieren kunnen voordelen en nadelen hebben. Wij bij DGD zorgen ervoor dat u uw keuze goed onderbouwd zult kunnen maken!

Bel terug

Onze diensten lijken simpel, dit is een logisch en positief gevolg van de efficiëntie waarmee de zaken opgepakt worden. Bij DGD staan kwaliteit en klanttevredenheid gezamenlijk op nummer één!

    [_post_title]