Wij zoeken nieuwe collega’s. Bekijk hier alle vacatures

Eigen bijdrage auto van de zaak

Als u als werkgever overweegt om auto van de zaak aan uw werknemers ter beschikking te stellen, zijn er een aantal gevolgen waar u goed op de hoogte van moet blijven. U bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het juist verwerken van de fiscale regels. Wij leggen u hier een aantal belangrijke zaken met betrekking tot de eigen bijdrage van een auto van de zaak.

Een auto van de zaak wordt door de werkgever aan een werknemer ter beschikking gesteld. De kosten voor de auto zijn bijna allemaal voor de werkgever. Hierbij geldt het niet alleen voor een gekochte bedrijfsauto, maar ook voor een geleasde of een gehuurde auto. Een auto van de zaak mag ook privé worden gereden. Dit is het voordeel voor de werknemer. Maar hoe zit het precies met de eigen bijdrage en de bijtelling? Wij leggen het u uit in dit artikel.

De bijtelling van een auto van de zaak

De bijtelling is een bedrag wat de werknemer bij zijn of haar loon moet optellen voor het privégebruik van de auto. De bijtelling van de auto is sinds 2017 veranderd. Er wordt nu onderscheidt gemaakt tussen nulemissie voertuigen en andere voertuigen. Voor voertuigen die in of na 2017 op een kenteken zijn gezet, wordt een bijtelling van 22% berekend. Hier geldt wel een uitzondering voor nulemissie voertuigen. Zij betalen een ander percentage.

Op de bijtelling geldt ook een andere uitzondering. Voor werknemers die kunnen bewijzen dat zij op jaarbasis niet meer dan 500 km privé rijden met de auto van de zaak, betalen geen bijtelling. Let op: De kilometers die voor woonwerkverkeer worden gemaakt, zijn zakelijk.

Eigen bijdrage auto van de zaak

Het kan zijn dat een werknemer een eigen bijdrage betaald. Deze eigen bijdrage voor het privégebruik vermindert het bedrag van de bijtelling. Hierbij is er wel een voorwaarde dat er tussen werkgever en werknemer een overeenkomst moet zijn met betrekking tot de eigen bijdrage. Het bedrag van de eigen bijdrage kan de bijtelling verminderen naar 0, maar niet lager. Een eigen bijdrage voor een auto van de zaak is daarnaast niet een wettelijke verplichting. De werkgever en werknemer kunnen hier zelf afspraken over maken.

Persoonlijk en betrokken ... Zoals het hoort!

Persoonlijk en betrokken ... Zoals het hoort!

Persoonlijk en betrokken ... Zoals het hoort!

Hoe werkt de eigen bijdrage?

Om de eigen bijdrage in kaart te brengen, hebben wij hieronder een voorbeeld.

De bijtelling: €25.000
De eigen bijdrage: € 1.000 per maand
Bijtelling na saldo: €25.000 – €12.000 = €13.000

Door €1.000 eigen bijdrage in te brengen, wordt de bijtelling nog maar €13.000. Hierover moet belasting worden betaald.

Heeft u nog vragen met betrekking tot een auto van de zaak? Neem direct contact met ons op!

Aandachtspunten

Er zijn nog een aantal andere aandachtspunten bij een auto van de zaak ter beschikking stellen. Zo moet u ook rekening houden met de leasecontracten die lang gelden. Wat als er een werknemer toch stopt met werken bij u? Wat gebeurt er dan met het contract. Of mag de auto ook in het buitenland worden gereden?

Heeft u nog vragen? Aarzel niet en neem direct contact met ons op!

Meer informatie ontvangen? Jeannette Snepvangers

Onze diensten lijken vanzelfsprekend, dit is een logisch en positief gevolg van de efficiëntie waarmee de zaken opgepakt worden. Bij DGD staat kwaliteit en klanttevredenheid gezamenlijk op nummer één!