Wij zoeken nieuwe collega’s. Bekijk hier alle vacatures

Een fiets van de zaak

Wanneer u als werkgever overweegt om duurzaamheid en beweging te stimuleren bij uw personeel, is een fietsplan aanbieden een goede oplossing.

Voor dat u een fietsplan aanbiedt bij uw werknemers, is het belangrijk om een begroting te maken van de kosten. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw werknemers een fietsplan aan te bieden. In dit artikel behandelen we er een aantal voor u.

Heeft u na het lezen van het artikel vragen over een fietsplan of wilt u ons advies op uw situatie? Neem dan vrijblijvend contact op met ons.

De werkgever biedt een fiets aan

Wanneer u als werkgever een fiets aanbiedt aan uw werknemer, zijn alle lasten voor uw rekening. Denk hierbij aan verzekering, afschrijving en onderhoudskosten. U blijft als werkgever wel eigenaar van de fiets. Deze manier van een fiets van de zaak aanbieden, kent wel een aantal aandachtspunten.

  • De werknemer die gebruik maakt van de fiets, betaalt jaarlijks belasting over 7% van de bruto-adviesprijs incl. btw. De zogenaamde bijtelling.
  • Wanneer het een elektrische fiets is die u aan uw werknemer aanbiedt, mag de werknemer het stroomverbruik vergoeden voor het opladen van de batterij.
  • U kunt, als werkgever, de werknemer vragen om een bijdrage. Dit kan bijvoorbeeld hetzelfde bedrag als de bijtelling zijn.
  • Het aankoopbedrag is ongelimiteerd en eenmaal in de drie jaar mag de fiets worden vervangen.

De werknemer heeft een eigen fiets

Het is ook mogelijk dat een werknemer zijn of haar eigen fiets ter beschikking stelt. De werkgever kan hiervoor een lening ter beschikking stellen. Deze lening mag renteloos worden verstrekt aan het personeel. Daarnaast mogen de zakelijke kilometers naar klanten of woon-werk verkeer worden vergoed. Hiervoor geldt er een maximale vergoeding van €0,21 per gereden kilometer. Deze vergoeding valt niet onder de vrije ruimte, maar onder de gerichte vrijstelling van de werkkostenregeling.

Persoonlijk en betrokken ... Zoals het hoort!

Persoonlijk en betrokken ... Zoals het hoort!

Persoonlijk en betrokken ... Zoals het hoort!

De werkgever schenkt een fiets

Het is ook mogelijk om een fiets te schenken aan een werknemer. Dit wordt gezien als loon in natura. Doordat het wordt gezien als loon, wordt er over de waarde van de fiets loonheffing ingehouden. Deze loonheffing moet ook worden afgedragen. Zodra de fiets is geschonken aan de werknemer, gelden de bovenstaande regels, omdat de fiets nu ook van de werknemer zelf is.

Heeft u nog vragen met betrekking tot een fiets van de zaak? Neem direct contact met ons op!

Welke mogelijkheid past er bij u?

De situatie die het beste bij uw onderneming past, is afhankelijk van factoren zoals de situatie van de werknemer en of de werknemer echt bereidt is om te fietsen. Wilt u advies over wat het beste bij uw onderneming en werknemers past? Neem dan vrijblijvend contact op met ons!

Meer informatie ontvangen? Hetty Spierings

Onze diensten lijken vanzelfsprekend, dit is een logisch en positief gevolg van de efficiëntie waarmee de zaken opgepakt worden. Bij DGD staat kwaliteit en klanttevredenheid gezamenlijk op nummer één!