Wij zoeken nieuwe collega’s. Bekijk hier alle vacatures

Auto van de zaak of privé?

Een vraag waar elke ondernemer over nadenkt, gaat over de auto. Zet ik de auto op de zaak of rijd ik de auto privé? Om u te helpen bij het maken van de juiste keuze, zetten we een aantal voor- en nadelen onder elkaar.

Bij het bepalen van de voordeligste keuze, zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de keuze die u maakt. Denk hierbij aan:

  • Bedrag van de afschrijving
  • Onderhoud- en verzekeringskosten
  • Aantal km dat privé en zakelijk wordt gereden
  • Bijtellingspercentage
  • Motorrijtuigenbelasting
  • btw-gevolgen

Het is belangrijk om inzicht te hebben in het aantal kilometers dat u privé rijdt. Als dit namelijk minder dan 500 km op jaarbasis bedraagt, dan hoeft u geen bijtelling te berekenen.

Voordelen auto op de zaak

Een auto van de zaak brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo worden alle kosten en de aanschaf van de auto betaald door het bedrijf. De kosten en de afschrijving komen ten laste van de winst. Elke soort kostenpost van de auto komt ten laste van de winst. Zo gaat het niet alleen om de onderhoudskosten, kosten voor de brandstof en de verzekering, maar ook om eventuele parkeerkosten en de kosten voor de wasstraat. Eventuele boetes die er worden opgelopen zijn uiteraard voor uw eigen rekening.

De btw en de exploitatie kunnen als voordruk in aftrek worden gebracht. Dit betekent dat deze betaalde btw als voorbelasting wordt gezien en kunnen in mindering worden gebracht bij de aangifte omzetbelasting. Als uw onderneming naast btw-belaste prestaties ook vrijgestelde prestaties verricht, moet de btw-aftrek wel plaatsvinden in verhouding tot de belaste omzet ten opzichte van de totale omzet.

Nadelen auto op de zaak

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Zo zijn er ook een aantal nadelen als u de auto aanschaft op de naam van uw bedrijf. Bij de verkoop van uw auto realiseert u mogelijk een belaste winst. Daarnaast betaalt u als bedrijf ook de btw over de waarde van het privégebruik. Tevens krijgt u ook te maken met een bijtelling voor het privégebruik van de auto. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde.

Wilt u geen bijtelling betalen? Ook dit is mogelijk. Hiervoor heeft u een sluitende kilometerregistratie nodig waarbij u kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 km privé heeft gereden. Woon- en werkverkeer valt onder de zakelijke kilometers en vallen dus niet binnen deze 500 km.

Voordelen auto op uw eigen naam zetten

Naast de voordelen om de auto op uw bedrijf te zetten, zijn er ook een aantal voordelen om deze op uw privé naam te zetten. Zo is de auto die u aanschaft volledig van u en staat deze op uw naam. Het is dus uw privé-eigendom en niet eigendom van de zaak. Bovendien is er bij de verkoop geen sprake van een belaste winst. Ook geldt er geen bijtelling voor het privégebruik van uw auto en kunt u een kilometervergoeding krijgen van maximaal €0,21 per kilometer. Dit geldt alleen voor de zakelijke kilometers. Het woon- en werkverkeer valt onder de zakelijke kilometers, dus daarvoor ontvangt u een vergoeding voor.

Persoonlijk en betrokken ... Zoals het hoort!

Persoonlijk en betrokken ... Zoals het hoort!

Persoonlijk en betrokken ... Zoals het hoort!

Nadelen van de auto op uw eigen naam zetten

Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen. Alle kosten en de aanschaf betaalt u zelf. De kosten die u hierbij maakt, zoals brandstof, onderhoud en verzekering, worden hier niet vergoed door uw bedrijf. Zoals hierboven benoemd worden alleen de zakelijk gereden kilometers vergoed. Verder is de btw op de aanschafprijs en de kosten ook niet aftrekbaar.

Belangrijk om te weten is dat als bijna alle kosten van uw auto worden vergoed, de Belastingdienst uw auto alsnog kan aanmerken als auto van de zaak.

Uiteindelijk is de keuze of u de auto op naam van de zaak of privé zet, voor elke situatie anders. Wij helpen u graag met het bepalen van de juiste keuze. Neem nu vrijblijvend contact op met ons!

Meer informatie ontvangen? Jeroen Rockx

Onze diensten lijken vanzelfsprekend, dit is een logisch en positief gevolg van de efficiëntie waarmee de zaken opgepakt worden. Bij DGD staat kwaliteit en klanttevredenheid gezamenlijk op nummer één!